20è aniversari “TOXIC SONS”

Dissabte 22 Abril | 22:00h

Plaça Catalunya

ENTRADA LLIURE

Toxix Sons, el disc que va revolucionar el panorama ska-reggae a Catalunya

Si haguessim de fer un “Top 5” dels discos de reggae i ska més importants, tant en repercussió com en vendes editats a l’Estat Espanyol, sens dubte "Toxic sons" ocuparia un dels primers llocs, sinó el primer. Un dics del qual se’n van arribar a vendre més de 18.000 còpies.

En aquell moment on el so Barcelona encara no havia arribat i on el mestissatge era liderat per grups com Mano Negra o Negu Gorriak, Doctor Calypso va aconseguir amb aquest disc que el públic generalista conegués que era el reggae, l’ska i tota la cultura que envolta aquest estil de música. Editat tres anys després del seu primer disc, Toxic Sons, conté alguns dels temes més populars de la banda com : 2300 Mil.lions, Plan 10 , Camí Fàcil o The Power of The Latin Soul. Cançons que han esdevingut clàssics de la música en català i que el grup pràcticament mai ha deixat de tocar en directe.

Aquest disc va provocar que aparegués tota una generació de nous grups de reggae i ska cantat en català , que ràpidament van formar part del circuit català de festa major. Possiblement sense la repercussió d’aquest disc, aquesta nova escena no hauria estat ni tan nombrosa ni tan popular.

Toxic Sons va ser autoproduït pel propi grup,  en el seu moment va ser una aposta arriscada per la qual no es van escatimar recursos. Gravat als prestigiosos estudis Aurha, amb arranjaments de Xavi Ibáñez (que ja havia treballat prèviament amb Skatalà) i mescles de Guy Wenger.

En aquest disc, Dr. Calypso obria encara més el seu ventall d'influències incorporant elements del surf, el northern soul, el power-pop, el latin soul, Motown, el rock, o el dub.

Temes com “Plan 10”, un dels temes més coneguts de Dr. Calypso i amb el que habitualment tanquen els seus directes, s'han convertit en clàssics de les festes majors, versionat tant per grups com per orquestes. Rastrejant per Youtube se'n poden trobar desenes de versions, fins i tot una d'un grup xilè.

Altres cançons com “The power of the latin soul”, un homenatge als grups de boogaloo i latin soul dels 60, van servir a molta gent per introduir-se en aquests estils i mirar una mica més enllà del reggae i l'ska.

El segell alemany Groover Records el segell de referència d’aquest estil de música a Europa, el va rellançar a nivell europeu, fet que va permetre al grup realitzar vàries gires europees per països com Alemanya, França i Bèlgica entre d’altres.

Vint anys després de la seva edició, “Toxic sons” resta sense cap mena de dubte com un dels pinacles creatius de l'escena skatalítica catalana i espanyola. Un disc que encara deixa sentir la seva influència dues dècades després del seu llançament.

Dr. Calypso